Preskoči na vsebino

KATERE SO PREDNOSTI PRIMERNE HIDRACIJE ?

04 Nov 2022
KATERE SO PREDNOSTI PRIMERNE HIDRACIJE ?

MATT PRICE – trener za moč in kondicijo, LA Kings, NHL

Človeško telo je približno v 60% sestavljeno iz vode. Naše biološke funkcije so močno odvisne od nje, zato je ključnega pomena, da vsak dan popijemo dovolj vode in s tem poskrbimo za primerno hidriranost. Med vadbo se potimo in s tem izgubljamo vodo in sol.

Naše ledvice uravnavajo absorpcijo vode, telo pa pozorno spremlja krvni tlak in vsebnost natrija. Če obe ravni padejo pod primerno raven, se ledvice odzovejo. Za optimalne telesne funkcije je izredno pomembno, da manjko nadomestimo med in po vsaki vadbi.

Dokazano je, da 2% zmanjšanje telesne teže, kot posledica zaradi izgube vode, izjemno vpliva na atletsko zmogljivost. Tovrstna dehidracija bo močno vplivala na:

- Vzdržljivost
- Proizvodnjo moči (mišice so oslabljene, ker se izgubijo esencialni elektroliti, ki se uporabljajo pri krčenju mišic)
- Mentalna / kognitivna funkcija ( zaznan je povečan napor med izvajanjem aktivnosti v dehidriranem stanju)

Pet prednosti primerne hidracije:

Zdravje hrustanca:
Voda pomaga ohranjati primerno raven sinovialne tekočine v sklepih in pomaga pri gradnji / regeneraciji mišic za zaščito sklepov. Izguba tekočine v hrustancu poveča trenje sklepnih površin pri večjih obremenitvah in vsakodnevnih aktivnostih. S pitjem zadostnih količin vode, zmanjšate možnosti za poškodbe in obremenitve sklepov.

Filtracija in izločanje toksinov:
Ustrezna hidracija je ključna za čiščenje celotnega sistemskega delovanja in izpiranje toksinov. Če je telo v dehidriranem stanju, ledvicam ne bo dovoljeno optimalno izločati toksinov, ki so bili filtrirani iz krvi, saj se le-te že borijo z vzdrževanjem krvnega tlaku. Ohranjanje primerne hidracije pomaga pri pogostejšem odstranjevanju in izpiranju toksinov. Brez zadostne količine vode jetra ne morejo delovati optimalno in ne čistijo / izpirajo toksinov tako učinkovito.

Odpornost
Ustrezna hidracija omogoča ledvicam učinkovito delovanje in spodbuja optimalno limfno drenažo. To lahko pomaga telesu pri boju proti okužbam in pospešuje zdravljenje. Pitje zadostnih količin vode, pomaga ohranjati telesu stanje brez toksinov in drugih bakterij, ki lahko povzročijo bolezen.

Prebava
Proces razgradnje in absorpcije hranil ter izločanje odpadkov iz polnovredne hrane zahteva veliko vode. Voda in druge tekočine pomagajo razgraditi hrano, tako da lahko telo absorbira hranila. Če ostanete hidrirani, boste izboljšali ta proces in koristili splošnemu zdravju.

Okrevanje
Za ljudi, ki okrevajo po težkem telesnem naporu, poškodbi ali celo operaciji, je ustrezna hidracija pomembna za optimalno okrevanje. Voda lahko pomaga tudi pri bolečinah v mišicah in napetosti. Primerna hidracija ključno vpliva na globok, miren spanec. Dehidrirano telo ne more učinkovito uravnavati svoje notranje temperature, kar lahko znatno vpliva na sam proces okrevanja.Nadomestitev in obnova glikogena ( primarni vir energije ) v mišicah zahteva optimalno raven vode!

Matt Price hokejskemu hollywoodskemu moštvu, LA Kingsom, prinaša odnos in mentaliteto »brez izgovorov«. Priceova naloga kot trener za moč in kondicijo LA Kingsov je, da so igralci čim bolj vzdržljivi in ​​odporni. Z magisterijem kineziologije in hokejskim ozadjem je Price leta 2007 dosegel svoj prvi večji prodor s kanadsko ekipo za alpsko smučanje, od leta 2014 pa je del zgodbe LA Kings.

Hvala, ker ste se naročili

Zapri

Zapri
Uredite možnosti
Zapri
Obvestite me, ko bo izdelek na zalogi
this is just a warning
Vpis Zapri
Zapri
Nakupovalna košarice
0 izdelkov
0%